kategorie:

menu:


Stabilnější obraz s m5602 a senzorem s5k83a

17.09.2008   ::    topic: Linux

Při prohlížení USB snoopu z windows, při kterém jsem svítil baterkou do senzoru jsem si všiml že jednotlivé snímky ve snoopu jsou očíslované. Některé snímky nebyly kompletní a za nimi následoval další se stejným číslem! Napadlo mě že toho může být příčinou nestability při „oslnění“ senzoru. A také že ano, jak ukázal pokusný patch. Driver v Linuxu totiž nebral čísla snímků v potaz a při nalezení každého oddělovače vytvořil snímek nový. Svoje zjištění jsem reportoval spolu se screencastem do mailing listu.

Druhý den jsem zkusil snímky s duplicitním číslem zahazovat a nechávat pouze ten poslední ze série duplicitních. Myslel jsem totiž že ty předchozí jsou poškozené. Obraz se nezlepšil a navíc se vlivem zahazování snímků sekal. Večer jako odpověď na moje zjištění přišel patch od Grégory Lardière, který šel jinou cestou. (Greg má senzor s5k4aa, který trpěl stejnými problémy.) Žádná data nezahazoval ale místo toho data ze snímků se stejným číslem spojoval. S jeho patchem je obraz mnohem stabilnější! Trochu jsem jej upravil (s původní verzí mi po deseti vteřinách zpanikařio jádro) a odeslal zpět do konference. Doufám že změny ve v4l části ovladače nerozbijí funkčnost s ostatními senzory a patch se co nejdříve dostane do m5602 branche.

Za tento úspěch děkuji Gregovi, kterého napadlo pakety spojovat, a Markovi, kterého napadlo udělat snoop při oslněném senzoru. Díky němu tohle vůbec začalo!

Edit 19.9.2008

Implementace je již v m5602 branchi (revize 404). Nakonec se povedlo vyřešit i posouvání obrazu viditelné na snímcích dole. Ještě jednou děkuji všem zúčastněným.

Obraz s původní verzí při zvýšeném jasu.

Naprosto rozpadlý obraz z kamery

S upravným driverem při stejných světelných podmínkách a nastavení. Navíc jsem do senzoru svítil.

Obraz je stabilní, pouze trochu vychýlen.

Plně oslněný senzor s novou verzí driveru.

Obraz neskáče, ale znatelně ujíždí na stranu.