kategorie:

menu:


Vidím jiný svět

28.08.2010   ::    topic: Hardware

Nedávno si kolega koupil špičkový LCD panel od HP. Aby z něj dostal maximum a mohl na něm upravovat své fotografické výtvory zobrazené v reálných barvách, chtěl si jej zkalibrovat. Takové zařízení na kalibraci barevného podání ale není levná záležitost, pohybuje se kolem 40k Kč a nikdo z lidí v našem okolí jej nevlastní. Nastala tedy otázka kde jej sehnat. Naštěstí jeden takový přístroj (spekroferometr) je ve vlastnictví klubu SiliconHill a pro členy Studenské unie ČVUT je zdarma k zapůjčení.

Když už jsem měl tuto hračku k u sebe, zkalibroval jsem si i své monitory. Panel na mém notebooku je v defaultním nastavení na první pohled lazen do modra. Ruční stažení „modré gammy“ trochu pomohlo, ale stále to nebylo ono… Proces kalibrace je překvapivě jednoduchý. Sonda se zachytí za horní okraj monitoru tak aby čidlo bylo přitisknuté na panel, připojí se do usb a spustí se kalibrační program. Na monitoru poté chvíli problikávají různé odstíny barev a nakonec se zobrazí barevná tabulka spolu s fotkou usměvavé paní. Na tomto obrázku je možné si vyzkoušet rozdíl originálního a zkalibrovaného podání barev. Rozdíl je úžasný. Barvy vypadají konečně přirozeně a na tmavých fotkách je vidět mnohem více detailů. Výstupem celého procesu je soubor s profilem monitoru ve formátu ICC.

Zbýval poslední krok… Jak tento icc profil nastavit v Linuxu? Jak nastavit pro externí monitor jiný profil než pro interní? Po chvíli googlení a jsem našel příkaz který jsem potřeboval – dispwin z balíku argyll. Stačilo jen přidat načtení icc profilů do scriptů kterými nastavuji rozvržení obrazovky…

Zde je například script který spuštím při připojení externího monitoru na koleji:
#!/bin/bash

xrandr --output DP3 --mode 1920x1200 --verbose --left-of LVDS1 --rotate normal --output LVDS1 --auto --primary

dispwin -d 1 ~/.color/icc/HP.icc
dispwin -d 2 ~/.color/icc/Lenovo.icc 
Tady jsou pro případné zájemnce profily mých monitorů. Jen je potřeba mít na paměti že barevné podání se může sérii od série lišit.