kategorie:

menu:


Můj první flash BIOSu

13.04.2009   ::    topic: Hardware

Pod tlakem swapujícího systému jsem si nedávno koupil do notebooku 4GB ram paměti. První vlnu nadšení z dostatku paměti při všech běžných činnostech vystřídala studená sprcha. Jádro při pokusu probudit systém přestalo odpovídat.


(continue)

Ošklivý hack

13.04.2009   ::    topic: Linux

Taky občas máte pocit že váš systém je živý organizmus, který si žije svým vlastním životem? Já tento pocit posledních pár dní měl. Začalo to tím že mi přestal fungovat NetworkManager. Jak jsem později zjistil, bylo to nejspíše způsobeno aktualizací HAL. Při snaze problém napravit postupně přestávaly fungovat další součásti systému. Vrcholem bylo když mi modul grafiky (který jsem aktualizoval před 14 dny) začal z ničeho nic při odhlašování způsobovat kernel panic na mém TuxOnIce 2.6.27 jadérku! To už byl vážně vrchol. Problémy které jsem řešil se jádra vůbec netýkaly…


(continue)

O důvod míň používat Windows

22.02.2009   ::    topic: Linux

Vždy když musím uvést svůj systém do hibernace a byť jen na pár minut nabootovat Windows, moje svobodné srdce krvácí a moje okolí je nuceno vyslechnout si řádu nadávek na ovladatelnost a nepřizpůsobivost tohoto „operačního systému“.


(continue)

Moje bakalářka: jSimDOP

13.02.2009   ::    topic: Programování

Dnes jsem si uvědomil že jsem zde ještě nenapsal ani jeden post o své bakalářské práci. To i přesto že na tomto projektu pracuji déle jak půl roku (s přestávkami). Tento týden jsem si k ní po dlouhé době zase sednul a tak jsem si řekl že nadešel čas napsat o co vlastně jde a jak jsem se k tomu dostal.


(continue)

Softwarové vyvážení bílé v libv4l

04.10.2008   ::    topic: Programování

Z kamery již dostávám použitelný obraz. Pořád je ale co zlepšovat. Při zkoumání oficiálního ovladače pro Windows jsem zjitil že tento driver dělá hodně věcí softwarově, jak je u levných web kamer běžné. V linuxu ale není moc možností jak obraz z v4l zařízení softwarově upravovat a tento upravený obraz v reálném čase posílat aplikaci. První vlaštovkou je upravená v4l knihovna od Hanse de Goede o které jsem psal v souvisloti s převodem video formátu pro Skype.


(continue)

Stabilnější obraz s m5602 a senzorem s5k83a

17.09.2008   ::    topic: Linux

Při prohlížení USB snoopu z windows, při kterém jsem svítil baterkou do senzoru jsem si všiml že jednotlivé snímky ve snoopu jsou očíslované. Některé snímky nebyly kompletní a za nimi následoval další se stejným číslem! Napadlo mě že toho může být příčinou nestability při „oslnění“ senzoru. A také že ano, jak ukázal pokusný patch. Driver v Linuxu totiž nebral čísla snímků v potaz a při nalezení každého oddělovače vytvořil snímek nový. Svoje zjištění jsem reportoval spolu se screencastem do mailing listu.


(continue)

Kamera m5602 a Skype

15.09.2008   ::    topic: Linux

…aneb už mě uvidíte!

Posledně jsem psal o ošlivé kameře a krásném driveru pro ní. Hlavním důvodem proč jsem se do vývojového procesu driveru zapojoval bylo, že jsem chtěl kameru používat při kecání přes Skype. Ten totiž od verze 2.0 beta pro Linux podporuje video rozhovory.


(continue)

Webová kamera m5602 pod Linuxem

13.09.2008   ::    topic: Linux

Když jsem si pořizoval notebook, tak nějak jsem tušil, že na něm budu mít i Linux. V té době jsem ale tučňáka ještě tak dobře neznal, nepočítal jsem že jednou bude můj primární OS a už vůbec mě nenapadlo se při výběru hardwaru starat o dostupnost a kvalitu linuxových ovladačů. Tak jsem si pořídil Acer s integrovanou Ati grafikou, pochybnou PCI čtečkou paměťových karet, wifi kartou Atheros a webovou kamerou od ALi Corporation (0402:5602).


(continue)

Ubuntu Intrepid: ATI 9.6.0, Xorg 7.4 a KDE 4.1

27.08.2008   ::    topic: Linux

Vlastně jen tak náhodou jsem se proklikal na seznam novinek připravovaných do nového vydání oblíbené distribuce Ubuntu (8.10). V poznámkách vydání mě hned jako první zaujala verze Xorg (7.4). Bylo mi jasné že k této verzi Xorg budou i aktuální svobodné ovladače na ATI. Protože hraní s X serverem u mě často skončilo hodinami nadávání a znovuzprovozňování systému, nové ovladače jsem šel vyzkoušet v systému na externím disku. Aktualizace proběhla v naprostém pořádku, testovací spuštění TuxRacera mě naprosto zaskočilo! 3D vykreslování bylo bez chyb! (problémy jsem popisoval v příšpěvku ATI Radeon Xpress 1100 na Linuxu)


(continue)

Informace o přehrávané skladbě v avataru

16.08.2008   ::    topic: Programování

V dnešním světě internetu jsou jedním z nejběžnějších způsobů komunikace různá diskuzní fóra. Hodně z nich (především ta založená na phpBB) umožňují zobrazení tzv. avataru (či podpisu, chcete-li) pod každým příspěvkem uživatele, ve kterém může konkrétní uživatel o sobě mnohé prozradit. A co více o vás vypoví, než to jakou hudbu posloucháte?


(continue)