kategorie:

menu:


ReactConf 2014

26.04.2014   ::    topic: Programování

Začátkem dubna jsem se s dvěma dalšími kolegy účastnil prvního ročníku React konference pořádané v Londýně. Byla to konference spíše komorní, účastníků bylo zhruba 300, přednášejích bylo pouze dvanáct. Byli mezi nimi lidé jako Jonas Bonér (CTO společnosti Typesafe, která stojí za programovacím jazykem Scala), Joe Armstrong (tvůrce jazyka Erlang), Ben Christensen (vývojář z Netflixu)…


(continue)

Systém pro push distribuci malých balíků dat mnoha uživatelům

03.04.2013   ::    topic: Programování

Jak co nejrychleji rozeslat jeden balík velkému počtu uživatelů na internetu? Tento zápisek se pokusí shrnout ty najzajmavější problémy které jsme museli řešit při <strike>vývoji</stri­ke> optimalizaci aplikace pro proudové aktualizace Avast! antiviru.


(continue)

Kompilace programů pro IBM Cell (PS3)

15.05.2010   ::    topic: Programování

Součástí předmětu Speciální architektury (X36SPA) je úloha jejímž cílem je napsat program pro architekturu IBM Cell. Tento program by měl využívat SPE jednotky k urychlení výpočtu. K testování úlohy je na FELu k dispozici výpočetní cluster sestavený z konzolí Sony PS3. Protože příprava vývojového prostředí, tak jak je doporučována na cvičeních předmětu, je poměrně komplikovaná a již první týden odradila většinu studentů, popíši zde schůdný postup jak dotáhnout úlohu ke zdárnému výsledku. Snad tento krátký návod někomu v příštích letech pomůže.


(continue)

Vizualizace grafových algoritmů

01.05.2010   ::    topic: Programování

Do školy jsem jako semestrální práci psal program, který paralelně řeší problém minimálního uzlového pokrytí grafu (o tom možná později). Tento týden máme prezentovat výsledky, vyučující na toto téma pronesl poznámku že by bylo hezké mít krátké video s vizualizací algoritmu…


(continue)

Jak uvařit procesor

04.10.2009   ::    topic: Programování

V předmětu Problémy a algoritmy jsme dostali za úkol vymyslet a implementovat algoritmus řešící problém batohu.


(continue)

Moje bakalářka: jSimDOP

13.02.2009   ::    topic: Programování

Dnes jsem si uvědomil že jsem zde ještě nenapsal ani jeden post o své bakalářské práci. To i přesto že na tomto projektu pracuji déle jak půl roku (s přestávkami). Tento týden jsem si k ní po dlouhé době zase sednul a tak jsem si řekl že nadešel čas napsat o co vlastně jde a jak jsem se k tomu dostal.


(continue)

Softwarové vyvážení bílé v libv4l

04.10.2008   ::    topic: Programování

Z kamery již dostávám použitelný obraz. Pořád je ale co zlepšovat. Při zkoumání oficiálního ovladače pro Windows jsem zjitil že tento driver dělá hodně věcí softwarově, jak je u levných web kamer běžné. V linuxu ale není moc možností jak obraz z v4l zařízení softwarově upravovat a tento upravený obraz v reálném čase posílat aplikaci. První vlaštovkou je upravená v4l knihovna od Hanse de Goede o které jsem psal v souvisloti s převodem video formátu pro Skype.


(continue)

Informace o přehrávané skladbě v avataru

16.08.2008   ::    topic: Programování

V dnešním světě internetu jsou jedním z nejběžnějších způsobů komunikace různá diskuzní fóra. Hodně z nich (především ta založená na phpBB) umožňují zobrazení tzv. avataru (či podpisu, chcete-li) pod každým příspěvkem uživatele, ve kterém může konkrétní uživatel o sobě mnohé prozradit. A co více o vás vypoví, než to jakou hudbu posloucháte?


(continue)