kategorie:

menu:


Můj první flash BIOSu

13.04.2009   ::    téma: Hardware

Pod tlakem swapujícího systému jsem si nedávno koupil do notebooku 4GB ram paměti. První vlnu nadšení z dostatku paměti při všech běžných činnostech vystřídala studená sprcha. Jádro při pokusu probudit systém přestalo odpovídat.

Pár dní jsem přežíval s pomalou hibernací (s2disk), místo uspávání (s2ram). Dnes jsem si našel pár hodin času trochu se pošťourat v tom co se vlastně děje. Po chvilce přendavání paměťových modulů jsem přišel na to že se notebook nechce probouzet s 3G a více paměti. Přitom s 2.5G nebyl problém.

Svoji pozornost jsem obrátil k BIOSu. Flashování biosu na Acer noteboocích se věnuje například tento post na blogpostu. Jednotlivé updaty pro můj book (Aspire 5100) jsou k nalezení na ftp acer-euro.com. Rychlý pohled do changelogu (RELEASE.TXT) mi zvedl náladu…

1.Fix S3 resume hang at 16h when system install 4G memory.
2.Fix system soemtimes will auto. restart at 1Ah when system install 4G memory.
3.Fix System Memory Can't Be Detected 4GB on Discrete Platform

S tlukoucím srdcem jsem šel flashovat. Už jsem myslel na nejhorší, jak své železo pošlu do křemíkového nebe. Naštěstí proces samotného flashování i následný boot proběhl bez problému. Letmý pohled do biosu potvrdil že skutečně mám novou verzi.

stará a nová verze biosu

Jádro s novou verzí se probudilo, sychronizace obrazu se ale naprosto rozpadla! Nechápu proč, se starou verzí biosu s tím nebyl problém. Naštěstí stačilo za s2ram přidat parametry pro uložení a obnovení stavu grafiky:

s2ram --vbe_save --force

A upravit nastavení hibernate scriptů (upravit volby v /etc/hibernate/ram­.conf), které používám pro komplexní uspávání/probou­zení…

EnableVbetool yes
VbetoolPost yes