kategorie:

menu:


Očištění jádra od binárního ovladače Broadcom

16.02.2011   ::    topic: Linux

Hardwaru od Broadcomu jsem se vždy snažil vyhnout jak čert kříži. Právníci tohoto výrobce z nějakého zvláštního důvodu věří, že jediná možnost jak lidem zabránit překročení výkonnostních limitů pro WiFi pásma je znepřístupnění zdrojových kódů k ovladačům. Kdyby jejich zařízení tyto limity překračovalo (pro každý region jsou jiné) mohli by se dostat do sporu s místním regulátorem (v ČR je jím Český telekomunikační úřad). Linuxový kernel ale má mechanizmy jak omezovat vysílaný výkon v závislosti na geografické pozici a pro uživatele kteří chtějí místní omezení překračovat není uzavřený ovladač moc velkou překážkou, takže argumenty pro nutnost nesvobodných ovladačů silně pokulhávají.


(continue)

Hledání tématu diplomky

25.01.2011   ::    topic: Diplomka

Tento příspěvek jsem sepsal jako bezmocné postesknutí nad údělem studenta a vývojáře open source. Předem upozorňuji že se jedná o výlevy mé choré mysli s informační hodnotou blížící se nule.


(continue)

Vidím jiný svět

28.08.2010   ::    topic: Hardware

Nedávno si kolega koupil špičkový LCD panel od HP. Aby z něj dostal maximum a mohl na něm upravovat své fotografické výtvory zobrazené v reálných barvách, chtěl si jej zkalibrovat. Takové zařízení na kalibraci barevného podání ale není levná záležitost, pohybuje se kolem 40k Kč a nikdo z lidí v našem okolí jej nevlastní. Nastala tedy otázka kde jej sehnat. Naštěstí jeden takový přístroj (spekroferometr) je ve vlastnictví klubu SiliconHill a pro členy Studenské unie ČVUT je zdarma k zapůjčení.


(continue)

Kompilace programů pro IBM Cell (PS3)

15.05.2010   ::    topic: Programování

Součástí předmětu Speciální architektury (X36SPA) je úloha jejímž cílem je napsat program pro architekturu IBM Cell. Tento program by měl využívat SPE jednotky k urychlení výpočtu. K testování úlohy je na FELu k dispozici výpočetní cluster sestavený z konzolí Sony PS3. Protože příprava vývojového prostředí, tak jak je doporučována na cvičeních předmětu, je poměrně komplikovaná a již první týden odradila většinu studentů, popíši zde schůdný postup jak dotáhnout úlohu ke zdárnému výsledku. Snad tento krátký návod někomu v příštích letech pomůže.


(continue)

Vizualizace grafových algoritmů

01.05.2010   ::    topic: Programování

Do školy jsem jako semestrální práci psal program, který paralelně řeší problém minimálního uzlového pokrytí grafu (o tom možná později). Tento týden máme prezentovat výsledky, vyučující na toto téma pronesl poznámku že by bylo hezké mít krátké video s vizualizací algoritmu…


(continue)

Nejlepší hračka pro geeka

12.03.2010   ::    topic: WebOS

Po třech měsících oťukávání WebOS zavřeného ve VirtualBoxu jsem si tento systém doslova zamiloval, takže když jsem minulý týden zahlédl na Aukru německý model Palm Pre nebylo o čem přemýšlet.


(continue)

Virtuální PC pomocí KVM/QEMU

08.03.2010   ::    topic: Linux

Už asi tak týden se seznamuji s vývojem (opravováním) součástí KDE. Včera mi došlo že není dobrý nápad řezat do větve na které sedím a že bych potřeboval na tento vývoj nějaké virtuální prostředí. Z virtualizačních řešení jsem nejdříve sáhnul po Virtualboxu (OpenSource edition), který už chvíli používám na virtualizaci Palmovského WebOS. Výkon byl ale naprosto zoufalý. Reakční doba instalátoru Ubuntu na tlačítko next byla zhruba deset minut při plném zatížení procesoru…


(continue)

Vyhledávání lokálních PDF podle obsahu

06.01.2010   ::    topic: Linux

Search local PDFs by content [czech]

Dost často potřebuji rychle najít nějakou informaci z přednáškových slidů, které mám uložené ve formátu PDF. Nepoužívám žádný nástroj na indexaci obsahu počítače (i když poslední dobou experimentuji se Stringi), takže pro mě jedinou možností jak prohledat PDF soubory různě rozházené po složkách bylo otevření Adobe Acrobat Readeru a použít jeho těžkopádný klikací nástroj pro vyhledávání. Asi už jsem zdegenerovaný, ale když chci rychle něco najít, raději bych použil příkaz v konzoli.


(continue)

Jak uvařit procesor

04.10.2009   ::    topic: Programování

V předmětu Problémy a algoritmy jsme dostali za úkol vymyslet a implementovat algoritmus řešící problém batohu.


(continue)

Internetové bankovnictví na 64 bitovém Linuxu

13.04.2009   ::    topic: Linux

Se službami KB jsem dosud prakticky neměl problémy. Dokonce ani s internetovým bankovnictvím MojeBanka na jehož technické řešení jsem četl samou kritiku.


(continue)